Sverige vinner dam-VM 2017

Efter ett tufft slutspel så står Sverige åter igen högst upp på pallen som regerande världsmästare i innebandy. Detta är lagets sjätte raka guld och åttonde som man ser till totalen. Slutspelet inleddes med kvartsfinal mot Lettland, där det svenska laget dominerade totalt med en vinst på 21-0. Vidare i semin fick man spela mot Tjeckien som blev ett något tuffare motstånd, där svenskarna dock var besvikna på motståndets uteblivna anfall. Matchen slutade trots det hela med 7–1 och ett svenskt avancemang till final. Här väntade Finland som slagit ut Schweiz i sin semifinal.

Efter svenskornas totala dominans genom turneringen var det många som trodde att finalen skulle bli en enkel match, men så blev det inte riktigt. Till en början vad matchen jämn, innan det svenska laget kunde dra iväg i målskillnaden mycket tack vare 2015 års VM-hjälte Amanda Delgado Johansson. När det stod 4-1 till laget trodde många att det hela var klart, men så var det inte riktigt. Med tio minuter kvar utav matchen hade det finska laget mitt i allt vaknat till och jämnat ut det hela till 4-4 efter tre snabba mål. In i slutminuterna var det hela en hård kamp, där bägge lagen hann med att sätta en ytterligare boll i mål innan matchen gick till förlängning. Här blev det mållöst, vilket innebar att det hela fick avgöras på straffar. Här var det svenska målvakten Sara Hjorting som var den stora stjärnan då hon räddade den sista och avgörande straffen.

Sverige klart för VM-kvartsfinal

Gruppspelet i damernas världsmästerskap är nu avklarat och Sverige lyckades knipa förstaplatsen i sin grupp och är därmed klara för kvartsfinal. Totalt hann man sätta hela 52 bollar i mål under sina tre gruppspels möten med Tyskland, Polen och Schweiz, samtidigt som man endast släppte in sju.

Även Schweiz, Finland och Tjeckien är klara för kvartsfinal, där man kommer att möta vinnarna i åttondelsfinalerna. Här möts lagen under dagen idag och Sverige kommer antingen att få möta Danmark eller Lettland. Detta möte sker i sin tur under morgondagen.

Idag startar damernas världsmästerskap

Idag inleds damernas världsmästerskap i innebandy som spelas i Bratislava. Sverige är en utav de sexton deltagande länderna och spelar redan idag sin inledande match mot Tyskland. Övriga lag som är med i den svenska gruppen är Polen och Schweiz som man möter på söndag respektive måndag. Efter detta hoppas man kunna ta sig vidare till kvartsfinalen som i så fall spelas på onsdag i nästa vecka.

Dagens match börjar klockan 15:00 och sänds i TV4 Sport och övergår sedan till TV12 vid 15:40. Även de två resterande gruppspelsmatcherna visas i TV12 och då med start 18:05 samt 15:40. Om du inte har kanalerna streamas även samtliga möten via C More.

Den svenska truppen
Följande spelare har förbundskapten Andreas Lundmark tagit ut för att delta i mästerskapet:

Målvakter: Sara Hjorting och Emelie Frisk

Utespelare: Moa Tschöp, Iza Rydfjäll, Ida Sundberg, Isabell Krantz, Frida Norström, Emelie Wibron, Anna Wijk, Amanda Delgado Johansson, Cornelia Fjellstedt, Malin Andréason, Johanna Hultgren, Jennifer Stålhult, Adina Augustsson, Stephanie Boberg, Sofia Joelsson, Sara Steen, Ellen Rasmussen och Alice Granstedt

Finnkampen i innebandy

Den 8-10 september så gick Finnkampen i innebandy av stapeln. Här möttes de svenska och finska herr- och damlandslagen i varsitt dubbelmöte med ett inledande möte i finska Vanda som följdes upp med två ytterligare matcher i Falun.

I damernas möte så inledde Sverige med en 3-2 vinst på bortaplan. Returmatchen på hemmaplan blev en målrik sådan och slutade 8-5, vilket gav svenskorna en dubbel vinst.

Herrarna fick dock se sig besegrade i den första matchen där Finland vann med 5-3. Returmötet blev dock en stor vinst för Sverige där man dominerade och vann tvåsiffrigt med 12-6.

Efter samtliga matcher hölls dessutom en straffläggningen där chans till extrapoäng fanns. Samtliga utav dessa fyra vanns av de svenska lagen. Den totala poängställningen i Finnkampen blev 10-2 till Sverige (2 poäng för matchvinst, 1 poäng för vinst utav straffläggningen).

Herrarnas Bandy VM 2016

Förra gången som herrarnas världsmästerskap i innebandy spelades så skedde detta i Lettland den 3-11 december 2016. I de två arenorna Arena Riga och Olympic Sports Center i huvudstaden Riga spelades mästerskapet som var det elfte i ordningen. Här deltog 16 landslag ifrån alla världens hörn som innan hade kämpat om att få en plats här via de anordnade kvalen.

Som i så många andra mästerskap delades de deltagande länderna in i grupper om fyra, där fördelningen såg ut som följer. Lagen är angivna i den ordning som de placerade sig efter spel i gruppen, där alla mötte varandra en gång.
Grupp A: Finland, Schweiz, Estland och Tyskland
Grupp B: Sverige, Tjeckien, Norge och Lettland
Grupp C: Danmark, Slovakien, Polen och Australien
Grupp D: USA, Kanada, Thailand och Singapore

De fyra lag som placerade sig högst upp i grupperna A och B gick härefter till kvartsfinal, samtidigt som de övriga lagen ifrån dessa grupper fick spela playoff om de sista platserna i kvarten mot de fyra bästa lagen i grupp C och D. Efter kvartsfinalerna var det Sverige, Schweiz, Finland och Tjeckien som lyckades kvalificera sig till vidare i turneringen.

I semifinalen besegrade Sverige Schweiz med hela 7-2, samtidigt som Finland vann över Tjeckien med 4-3. Precis som vid damernas turnering året innan blev det en finalkamp mellan grannländerna, där Finland slutligen tog hem matchen som gick till straffar. Schweiz tog i sin tur hem bronset.

Damernas Innebandy VM 2015

Senast som damernas världsmästerskap i innebandy gick av stapeln var den 4-12 december 2015. Det hela skedde i finska staden Tammerfors och mästerskapet var det tionde i raden att arrangeras. Inför turneringen spelades som vanligt kval på flera håll i världen, där de 15 deltagande länderna utöver värdnationen togs fram.

Under mästerskapet spelade lagen till en början ett gruppspel i form utav fyra grupper med fyra alg i vardera. Samtliga lag mötte varandra en gång vardera. Här kan du se hur grupperna såg ut, lagen är placerade i den ordning som de slutligen placerade sig.
Grupp A: Finland, Schweiz, Polen och Norge
Grupp B: Sverige, Tjeckien, Lettland och Tyskland
Grupp C: Danmark, Australien, Singapore och Japan
Grupp D: Slovakien, Ryssland, USA och Nederländerna

De två topp-placerade lagen i grupp A och B gick direkt till kvartsfinal, samtidigt som de lägst placerade lagen i grupp A och B mötte de två bästa lagen ur grupp C och D i en playoff om de sista fyra kvartsfinalplatserna. Ifrån kvarten tog sig Finland, Tjeckien, Schweiz och Sverige vidare till semifinal, där Finland besegrade Tjeckien med 4.3 och Sverige vann över Schweiz med 7-3.

Finalen mellan de två nordiska grannländerna blev en spännande sådan där Sverige vann mötet på straffar. Bronset gick sedan till Schweiz som vann bronsmatchen med 5-4.

Innebandy i Olympiska Spelen

Innebandy är en sport som många förknippar med just Sverige, då våra landslag har haft stora framgångar här. Men sanningen är att sporten även spelas på en mängd andra platser runtom i världen och då inte enbart i våra grannländer. Trots detta är sporten inte en del utav de Olympiska Spelen, som går av stapeln vart fjärde år. Trots att säsongen för sporten ligger främst under vinterhalvåret så skulle det vara de Olympiska Sommarspelen som sporten kan bli en del utav, någonting som många hoppas på.

Inför OS 2020 i Tokyo lämnades en ansökan in för att få med innebandy som en uppvisningssport i mästerskapet. Men när gallringen bland de 26 anmälda sporterna gjordes så valdes den mot mångas besvikelse bort. Internationella Innebandyförbundet siktar nu istället in sig på OS 2024 och många tror att sporten kan komma att ha en större chans här, då förbundet slöt ett samarbete med den Internationella Olympiska Kommittén kring att sända innebandy-VM i deras kanaler under förra året.

Tidigare prestationer ifrån lagen i damernas innebandy VM 2017

I december så går damernas världsmästerskap i bandy av stapeln och här deltar 16 nationer ifrån hela världen. Flera utav lagen har deltagit i mästerskapet tidigare och jagar nu efter en bättre placering än tidigare, samtidigt som två nationer för VM-debut. Här kan du se en summering utav de deltagande lagens prestationer vid tidigare mästerskap.

Grupp A
Norge: 2 brons (1997 och 2001)
Lettland: 4:e plats 2007
Finland: 2 guld (1999 och 2001), 6 silver och 2 brons
Tjeckien: Vann brons 2011

Grupp B
Polen: 6:e plats 2011
Tyskland: 6:e plats 2015
Sverige: 7 guld, 1 silver och 2 brons
Schweiz: Vann guld 2005, 3 silver och 3 brons

Grupp C
Singapore: 10:e plats 2007
Estland: Gör VM-premiär i år
Australien: 12:e plats 2015
Slovakien: 8:e plats 2015

Grupp D
USA: 9:e plats 2011
Japan: 8:e plats 2005
Thailand: Gör VM-premiär i år
Danmark: 6:e plats 2007

Sveriges placering i tidigare VM

Sverige är överlägset en utav de bästa nationerna i världen på innebandy. Detta kan man tydligt se på de höga placeringar som algen har haft i tidigare världsmästerskap. Här följer en lista över såväl damerna som herrarnas slutliga placeringar under världsmästerskapen.

Vinnare herrar
2016: 2:a
2014: 1:a
2012: 1:a
2010: 2:a
2008: 2:a
2006: 1:a
2004: 1:a
2002: 1:a
2000: 1:a
1998: 1:a
1996: 1:a
Vinnare damer
2015: 1:a
2013: 1:a
2011: 1:a
2009: 1:a
2007: 1:a
2005: 3:a
2003: 1:a
2001: 2:a
1999: 3:a
1997: 1:a

Tidigare vinnare utav innebandy VM

Världsmästerskapet i innebandy har existerat sedan 1996/1997 och spelas vartannat år (jämna år för herrar och ojämna för damer). Under åren som turneringen har spelats har en hel del olika lag deltagit och många guld har delats ut. Här följer en lista över samtliga tidigare vinnare utav mästerskapet.

Vinnare herrar
2016: Finland
2014: Sverige
2012: Sverige
2010: Finland
2008: Finland
2006: Sverige
2004: Sverige
2002: Sverige
2000: Sverige
1998: Sverige
1996: Sverige
Vinnare damer
2015: Sverige
2013: Sverige
2011: Sverige
2009: Sverige
2007: Sverige
2005: Schweiz
2003: Sverige
2001: Finland
1999: Finland
1997: Sverige

Sverige är tydligt överlägsna i medaljligan och har hittills tagit medalj i samtliga mästerskap.

© 2018 Innebandy-VM 2018

Tema av Anders NorenUpp ↑