Här presenterar vi grupperna som lagen kommer att spela i under innebandy VM 2024. Lagen kommer att mötas i totalt tre matcher vardera och när dessa möten är avklarade avgör deras placering vilket avancemang som sker. De två bästa lagen i grupp A och grupp B tar sig automatiskt till kvartsfinal, samtidigt som resterande lag i grupp A och B får göra upp mot de bästa lagen i grupp C och D om de fyra sista platserna. Här kan du läsa mer om slutspelet i innebandy VM.

Tabeller Innebandy VM 2024

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Spelregler i VM

Varje grupp innehåller fyra lag som får möta varandra en gång vardera i gruppspelet.

Gruppspelet spelas i matcher om 3×20 minuter.

Vid vinst får det vinnande laget två poäng.

Vid förlust får det förlorande laget noll poäng.

Vid oavgjort resultat får båda lagen en poäng.

Innebandy VM 2024 grupper – Så går det till i gruppspelet

Sexton lag är alltså fördelade i fyra olika grupper. Detta gäller på både herr- och damsidan. Grupp A och Grupp B innehåller de bäst rankade lagen medan Grupp C och Grupp består av de sämre rankade.

Samtliga lag i varje grupp möter varandra i enkelmöten, alltså en gång. Gruppspelet spelas med tre matcher på fyra dagar, så det blir ett intensivt matchande.

När alla matcher är spelade så formas en tabellställning i vardera grupp. De två lag som samlar flest poäng i Grupp A och Grupp B går direkt till kvartsfinal. Trean och fyran i Grupp A och Grupp B får spela Playoff om kvartsfinalplatser.

De två lag som samlar flest poäng i Grupp C och Grupp D kommer att gå till playoffmatcherna mot de lag som hamnat sämst till i Grupp A och Grupp B. Trean och fyran i Grupp C och Grupp D kommer att få spela placeringsmatcher.

Placeringsmatcher och playoff till slutspelet

Playoff är något som spelas mellan de lag som inte är klara för kvartsfinal än. Hit går trean och fyran i Grupp A- och B tillsammans med ettan och tvåan från Grupp C- och D. Lagen kommer att placeras ut i fyra olika playoff-matcher. Vinnarna ur playoff-matcherna kommer att avancera till kvartsfinal. Förlorarna får spela placeringsmatch i nästa omgång.

Placeringsmatcherna i VM är lite annorlunda. Det går till på detta vis:
De fyra sämst placerade lagen i VM, alltså lag 13-16 kommer att ställas emot varandra i två semifinaler. Trean i Grupp C ställs mot fyran i Grupp D och trean i Grupp D ställs mot fyran i Grupp C. Vinnarna av dessa matcher kommer att få spela om plats 13-14 i turneringen.
Förlorarna av dessa matcher kommer att få spela om plats 15-16 i turneringen.

Det kommer även att bli placeringsmatcher för de lag som åker ut ur Playoff. De kommer att forma ett likadant träd som lagen ovan. Fyra lag placeras ut i två semifinaler. Vinnarna ur dessa två matcher kommer att spela om plats 9-10 i turneringen. Förlorarna kommer att få spela om plats 11-12 i turneringen.

Det spelas även placeringsmatcher för samtliga lag som åkt ut ur kvartsfinal. Så de lag som inte tar sig till de riktiga semifinalerna i slutspelet kommer att spela placeringsmatcher om plats 5-8. Först väntar två ”semifinaler” där vinnarna får spela om plats 5-6 i turneringen samt de två förlorande lagen placeras in i en match om plats 7-8 i turneringen.

Vad händer vid lika många poäng?

När man räknar vilket lag som kommer före det andra i gruppspelet så räknar det Internationella Innebandyförbundet via dessa steg:

  1. Totala poäng
  2. Inbördes möten och målskillnad mot de berörda lagen
  3. Flest gjorda mål mot de berörda lagen
  4. Målskillnad totalt i gruppspelet
  5. Flest gjorda mål totalt i gruppspelet

⭐ Gruppspelet Innebandy VM 2024

Såhär ser grupperna ut i årets världsmästerskap i innebandy.

Grupp A: Tjeckien, Schweiz, Tyskland och Norge
Grupp B: Sverige, Finland, Lettland och Slovakien
Grupp C: Kanada, Estland, Australien och Filippinerna
Grupp D: Danmark, Polen, Slovenien och Thailand

Så utformas grupperna till innebandy VM

Innan VM drar igång placeras lagen in i sina grupper genom en lottning. Inför lottningen seedas lagen in i olika pottar utifrån sina placeringar på världsrankingen. Placeringen på denna lista baseras på lagens prestationer i de två senaste turneringarna.

De lag som placerade sig i seedningsgrupp 1 och 2 bildade VM-grupp A och B samtidigt som lagen i pott 3 och 4 lottades in i grupp C och D. Att ha de bästa lagen i en och samma grupp är ett lite mer ovanligt upplägg för ett mästerskap, men hänger ihop med upplägget för vilka lag som går direkt till kvartsfinal.

Såhär såg seedningsgrupperna ut inför herrarnas innebandy VM 2024:

Pott 1: Sverige, Tjeckien, Finland och Schweiz
Pott 2: Lettland, Slovakien, Norge och Tyskland
Pott 3: Estland, Danmark, Polen och Kanada
Pott 4: Slovenien, Australien, Filippinerna och Thailand

Hur spelas Innebandy VM?

Innebandy VM spelas mellan 16 nationer, som inledningsvis delas in i fyra grupper med fyra lag i varje. Tabellställningen i dessa grupper avgör hur fortsättningen av turneringen går till, där vissa går till slutspelet direkt medan andra får ta en längre väg dit via playoff. Utöver detta ska också placeringsmatcher spelas för att alla lag ska kunna få sin slutliga placering.

När spelar Sverige sina matcher?

I vårat innebandy VM spelschema hittar du samtliga matcher som spelas under mästerskapet. Sveriges herrar har minst tre matcher framför sig i turneringen.

Vilka lag går till VM-slutspelet?

Till slutspel går de två bästa lagen i Grupp A och de två bästa lagen i Grupp B. Sedan spelas det ett Playoff för trean och fyran i Grupp A och B samt ettan och tvåan från Grupp C och D. De åtta lagen placeras in i fyra playoff-möten där vinnarna ur varje möte kommer att placeras ut i varsin kvartsfinal.

Hur har det gått för Sverige i VM-gruppspelen?

Sverige hade på tolv mästerskap på herrsidan aldrig kommit på någon annan plats än etta i ett gruppspel. Denna långa svit bröts dock under 2020 års mästerskap (som på grund av pandemin spelades hösten 2021). Då slutade laget på en andraplats efter att ha förlorat mot Finland i den andra gruppspelsmatchen. Vid VM 2022 lyckades man återigen inta topp-placeringen.

Bäst målskillnad hade herrarna åt 2010 då man toppade tabellen med +78. Bland annat vann Sverige mot Australien i en match som slutade 39-1, vilket än idag är den största segern för ett svenskt lag i VM någonsin.

På damsidan har Sverige tagit hem gruppsegern alla gånger förutom två, dessa år var 2003 och 2007. 2003 förlorade man gruppsegern mot Norge och 2007 hamnade Finland på första plats i gruppen. Sveriges största seger någonsin i ett VM-gruppspel skedde 1997 mot Österrike där Sverige vann med 32-0. Att man vunnit med såväl ett 20- och 30-tal mål på tavlan är samtidigt ingenting ovanligt för de svenska damerna.

⭐ Historiska VM-gruppspel

Det allra första gruppspelet i innebandy-VM spelades 1996 och det var herrarna som intog scenen. Gruppspelet avgjordes i Skellefteå och Uppsala och spelades mellan 12 lag i två grupper med sex lag vardera.

Sverige vann sin grupp med idel segrar före Norge, Schweiz, Danmark, Lettland och Estland. Svenskarna hade +62 i målskillnad och kunde enkelt segla vidare till semifinal.

I den andra gruppen vann Finland överlägset, även de med fem raka segrar. Den största segern i mästerskapet kom när Finland vann med 30-0 Singapore.

1997 var det dags för damerna att kliva in i ett världsmästerskap för första gången. Här tävlade tio nationer i två grupper om fem. Sverige klev in i grupp A som favoriter och kunde efter fyra spelade matcher titulera sig gruppsegrare med en målskillnad på +74.
Svenskorna vann bland annat mot Österrike i premiären med 32-0.

I den andra gruppen var det även på damsidan Finland som gick starkt. Finskorna tog fyra raka segrar och placerade sig ett snäpp ovanför Norge och skapade sig ett “lättare” motstånd i semifinalen.

2010 års mästerskap spelades i de finska städerna Helsingfors och Vanda. Det var det första mästerskapet som innehöll 16 lag. Året efter tillkom även 16 lag till damernas världsmästerskap.

Innan hade det endast varit mellan 8-12 lag som fick vara med och tävla. Gruppspelet spelades i fyra grupper med fyra lag vardera i varje grupp.

På herrsidan har det endast hänt tre gånger att Finland inte gått vidare från gruppspelet som gruppetta. Dessa mästerskap var 2004, 2014 och 2018. De sistnämnda åren hamnade Finland bakom Sverige i gruppen, 2004 var det Schweiz som blev först att klättra förbi Finland i ett gruppspel.