Här kan du hitta all information om slutspelet i innebandy VM 2024. Hit tar sig de åtta bästa lagen i turneringarna för den ultimata kampen. De första matcherna i herrarnas VM-slutspel avgörs den 11 december och den 15 december avgörs den spännande finalen i Malmö.

Efter att gruppspelet är över kvalificerar sig de två bästa lagen ifrån grupp A och B till kvartsfinal, samtidigt som resterande lag i de två grupperna får göra upp mot de två bästa lagen ur grupp C och D i åttondelsfinalerna. Vinnarna i dessa fyra möten tar sig vidare till kvartsfinalerna, som följs av semifinaler och medaljmatcher.

Slutspelet Innebandy VM 2024

Laddar...

Här följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet vid innebandy VM. Vilka lag som deltar i de olika matcherna står klart i och med att gruppspelet är över.

Laddar...
Datum Tid Match
11 dec 9:30 Trean grupp A-Tvåan grupp D
11 dec 12:30 Trean grupp B-Tvåan grupp C
11 dec 16:00 Fyran grupp A-Ettan grupp D
11 dec 19:00 Fyran grupp B-Ettan grupp C
     
12 dec 17:30 Kvartsfinal 1
12 dec 20:30 Kvartsfinal 2
     
13 dec 16:00 Kvartsfinal 3
13 dec 19:10 Kvartsfinal 4
     
14 dec 16:00 Semifinal 1
14 dec 19:10 Semifinal 2
     
15 dec 12:50 Bronsmatch
15 dec 15:50 Final

Så spelas slutspelet i innebandy-VM 2024

Slutspelet i VM är långt och består av en mängd olika matcher. För de två bästa lagen i Grupp A och Grupp B gäller kvartsfinalspel direkt och de lagen får också någon extra dags vila innan slutspelet drar igång. Under tiden ska resterande lag i grupp A och B, samt de bästa lagen i grupp C och D försöka ta sig in i kvartsfinalspelet via playoffen.

Playoffen kan liknas vid åttondelsfinaler och består av fyra enkla matcher. De fyra vinnarna paras sedan ihop med ett av de redan slutspels-klara lagen för mötena i kvartsfinalen. Förlorarna i playoff-matcherna får i sin tur göra upp om 9-12:e plats.

Vinnarna i kvartsfinalerna avancerar till semifinalerna, som innebär att man är garanterad att få spela om medaljerna. Vinnarna i semifinalerna får spela om guldet och silvret. Förlorarna i vardera semifinal kommer i sin tur få spela om bronsmedaljen.

Turneringen består också av placeringsmatcher, för att få en så rättvis och noggrann slutställning när mästerskapet väl är över. Samtliga lag ska ha en placering i VM när turneringen är över och ingen placering tilldelas enbart på resultatet i slutspelet.

Vilka lag går vidare till slutspelet?

VM-slutspelet för såväl herrar och damer har plats för åtta landslag. Fyra lag avancerar direkt hit, medans resterande platser fylls av vinnarna i playoffen. Här ser du hur mästerskapet fortsätter för lagen i de olika grupperna:

  • Ettan och tvåan i Grupp A och Grupp B går direkt till kvartsfinal
  • Trean och fyran i Grupp A och Grupp B går till Playoff-matcher för att kunna ta sig till kvartsfinal
  • Ettan och tvåan i Grupp C och Grupp D går till Playoff-matcher för att kunna ta sig till kvartsfinal
  • Trean och fyran i Grupp C och Grupp D kommer att spela om placering 13-16 i VM

Var spelas slutspelsmatcherna?

Herrarnas världsmästerskap avgörs som sagt i Malmö och alla matcher arrangeras på Malmö Arena samt Baltiska Hallen. Under slutspelet kommer bägge arenor vara involverade, där Malmö Arena får hålla i de viktigaste mötena.

Hur funkar slutspelet?

Playoff-matcher

Här spelas fyra matcher mellan de lag som inte är direktkvalificerade till kvartsfinal. Vinnarna går till kvartsfinal, förlorarna ska spela placeringsmatcher.
Här listar vi datum och tid för samtliga playoffmatcher.

  • Onsdag 11 december kl. 09:30 Playoff 1
  • Onsdag 11 december kl. 12:30 Playoff 2
  • Onsdag 11 december kl. 16:00 Playoff 3
  • Onsdag 11 december kl. 19:00 Playoff 4

Kvartsfinaler

Här spelas också fyra matcher. De fyra lag som är direktkvalificerade från gruppspelet placeras ut i varsin kvartsfinal. Vinnarna går sedermera till semifinal medan förlorarna ska få spela placeringsmatcher. Här listar vi datum och tid för samtliga kvartsfinaler.

  • Torsdag 12 december kl. 17:30 Kvartsfinal 1
  • Torsdag 12 december kl. 20:30 Kvartsfinal 2
  • Fredag 13 december kl. 16:00 Kvartsfinal 3
  • Fredag 13 december kl. 19:10 Kvartsfinal 4

Semifinaler

Här spelas två matcher. Vinnarna från vardera kvartsfinaler kommer att placeras in i två semifinaler för att sedermera kora två finallag och två lag som får spela om bronspengen. Här listar vi datum och tid för semifinalerna.

  • Lördag 14 december kl. 16:00 Semifinal 1
  • Lördag 14 december kl. 19:10 Semifinal 2

Medaljmatcher

Tre medaljer ska delas ut. Först på mästerskapets sista dag så ska två lag spela om bronsmedaljen i mästerskapet. Vinnaren får bronset och förloraren åker hem med en fjärdeplats. Den andra matchen för dagen är den stora finalen där guldet och silvret ska delas ut. Här listar vi datum och tid för medaljmatcherna.

  • Söndag 15 december kl. 12:50 Bronsmatch
  • Söndag 15 december kl. 15:50 Final

Vilka lag möts i VM-slutspelet?

Redan innan slutspelet startar står det klart vilka lag som kommer mötas i playoff-matcherna. Det internationella innebandyförbundet har tagit fram en nyckel för detta som gäller för både herrarna och damernas mästerskap.

Såhär kommer slutspelet att spelas i Innebandy VM 2024:

Playoff 1: Trean i Grupp A – Tvåan i Grupp D
Playoff 2: Trean i Grupp B – Tvåan i Grupp C
Playoff 3: Fyran i Grupp A – Ettan i Grupp D
Playoff 4: Fyran i Grupp B – Ettan i Grupp C

Kvartsfinal 1: Ettan i grupp B – Vinnare playoff 3
Kvartsfinal 2: Ettan i grupp A – Vinnare playoff 4
Kvartsfinal 3: Tvåan i grupp A – Vinnare playoff 2
Kvartsfinal 4:
Tvåan i grupp B – Vinnare playoff 1

Semifinal 1: Vinnare kvartsfinal 2 – Vinnare kvartsfinal 3
Semifinal 2: Vinnare kvartsfinal 1 – Vinnare kvartsfinal 4

Vilka lag kan Sverige möta i VM-slutspelet?

Sverige kan ställas mot flera olika lag i ett potentiellt VM-slutspel. Beroende på vilken position som Sverige når i det inledande gruppspelet så kommer motståndet kunna se annorlunda ut.

De svenska herrarna spelar i grupp B och kommer vid en första- eller andraplacering i gruppen att gå direkt till kvartsfinal. Redan nu står det klart att Sverige vid ett avancemang kommer få spela i kvartsfinal nummer 2, där vinnaren i playoff nummer 3 väntar. Detta möte avgörs mellan fyran i grupp A och ettan i grupp D. Detta innebär att man i sin kvartsfinal kan möta på Norge, Tjeckien, Tyskland, Schweiz, Slovenien, Polen, Thailand eller Danmark.

Hamnar Sverige i den nedre halvan av gruppen väntar playoffspel mot ett lag ifrån grupp C, där Estland, Australien, Kanada och Filippinerna ingår.

Innebandy VM 2024 final

Söndagen den 15 december så går finalen av stapeln med matchstart 15:50 svensk tid på Malmö Arena. Förhoppningsvis får vi här se det svenska laget lyfta pokalen på nytt.

Vilka vann Innebandy VM 2022?

Under 2022 arrangerades herrarnas VM i Schweiz och Sveige kunde då återigen placera sig högst upp på tronen.

Hur många gånger har Sverige vunnit Innebandy VM?

Sverige har totalt vunnit VM-guld 21 (!) gånger. Det inkluderar VM-gulden på både herr- och damsidan. De svenska landslagsherrarna har vunnit tio VM-guld. Det första år 1996 på hemmaplan i Stockholm och det senaste guldet kom i Schweiz 2022. Damlandslaget har vunnit hela elva VM-guld och har en guldsvit på nio raka guld i VM-sammanhang. Det allra första VM-guldet som damerna tog är från VM på Åland år 1997.

⭐ Historiska slutspel i Innebandy VM

Det allra första världsmästerskapet i innebandy spelades 1996. Det året gick endast fyra lag vidare till slutspel. Dessa lag var Sverige, Norge, Finland och Tjeckien.  Sverige kammade enkelt hem den första semifinalen mot Tjeckien med 13-0. I den andra semifinalen vann Finland mot Norge och tog sig till finalen där Sverige väntade.  Den stora finalen spelades i Globen inför drygt 15 000 åskådare och det var hemmanationen Sverige som komfortabelt kunde ta det allra första VM-guldet någonsin efter sin 5-0 seger. Norge knep bronspengen.

Det första världsmästerskapet på damsidan spelades 1997 på Åland. Sverige, Norge, Finland och Schweiz tog sig vidare till de två semifinalerna.  Sverige segrade mot Norge i sin semifinal med 8-0 och Finland besegrade Schweiz med 2-0.  I finalen besegrade Sverige sina nordiska grannar med 4-2 och blev även här de första världsmästarna någonsin på damsidan. Norge knep bronspengen efter straffvinst mot Schweiz.

2002 var den första gången då man införde kvartsfinaler i herrarnas VM. Innan hade man endast spelat semifinaler, bronsmatch och final. Nästa slutspel spelades återigen med endast semifinaler, bronsmatch och final innan man återupptog kvartsfinalspelet i VM 2010.

För damernas del började kvartsfinalspelet för första gången så sent som 2011. Sedan dess har kvartsfinalspelet varit en del av varje världsmästerskap på både dam- och herrsidan. 

Sverige i VM-slutspelet i innebandy

Sverige är det mest framgångsrika innebandylandet på både dam- och herrsidan. På herrsidan har Sverige tagit hem åtta guld. Övriga medverkande har resulterat i ett silver och laget har därmed aldrig missat en VM-final.

Här listar vi hur långt svenska herrlandslaget har tagit sig i VM-slutspelet under de senaste åren:

1996: Final, vann över Finland med 5-0
1998: Final, vann över Schweiz med 10-3
2000: Final, vann över Finland med 5-3
2002: Final, vann över Finland med 6-4
2004: Final, vann över Tjeckien med 6-4
2006: Final, vann över Finland med 7-6 efter förlängning
2008: Final, förlorade mot Finland med 7-6 efter förlängning
2010: Final, förlorade mot Finland med 6-2
2012: Final, vann över Finland med 11-5
2014: Final, vann över Finland med 3-2
2016: Final, förlorade mot Finland med 4-3 efter straffar
2018: Final, förlorade mot Finland med 6-3
2020: Final, vann över Finland med 6-4
2022: Final, vann över Tjeckien med 9-3

Också på damsidan har Sverige tagit medalj i samtliga mästerskap. Här har dessa varit av en mer blandad valör, men gulden överväger ändå silvren och bronsen med råge.

Här listar vi hur långt svenska damlandslaget har tagit sig i VM-slutspelet under de senaste åren:

1997: Final, vann över Finland med 4-2
1999: Bronsmatch, vann över Norge med 5-1
2001: Final, förlorade mot Finland med 2-0
2003: Final, vann över Schweiz med 8-1
2005: Bronsmatch, vann över Norge med 15-1
2007: Final, vann över Finland med 7-3
2009: Final, vann över Schweiz med 6-2
2011: Final, vann över Finland med 4-2
2013: Final, vann över Finland med 5-1
2015: Final, vann över Finland med 5-4 efter straffar
2017: Final, vann över Finland med 6-5 efter straffar
2019: Final, vann över Schweiz med 3-2 efter förlängning
2021, Final, vann över Finland med 4-3 efter förlängning
2023, Final, vann över Finland med 6-4