Mellan den 7 och 15 december 2019 kommer damerna att spela sitt tolfte världsmästerskap i innebandy. Den här gången hålls turneringen i Schweiziska staden Neuchâtel, dit Sverige hoppas få bli en av de kvalificerade länderna.

Kvalet kommer att ske under början av 2019 och grupperna för detta ser ut som följer:

Europeiska kvalet
Grupp 1: Sverige, Norge, Danmark, Slovenien och Frankrike
Grupp 2: Finland, Tyskland, Ryssland, Spanien och Österrike
Grupp 3: Tjeckien, Polen, Estland, Italien och Belgien
Grupp 4: Lettland, Slovakien, Ungern och Nederländerna

Samtliga gruppvinnare och grupptvåor går tillsammans med de två bästa grupptreorna till VM

Asiatiska kvalet
Grupp A: Australien, Thailand, Nya Zeeland och Filippinerna
Grupp B: Japan, Singapore, Sydkorea och Malaysia

Båda gruppvinnarna går till VM tillsammans med de två vinnarna i kvartsfinalerna mellan grupptvåorna och grupptreorna

Amerikanska kvalet
USA och Kanada

Lagen möts i ett dubbelmöte där segraren går till VM

Om turneringen
Världsmästerskapet för damer i innebandy har existerat sedan 1997 och är en turnering som spelas vartannat år och då oftast i december månad. Turneringen spelas varje år på olika platser i världen och har för det mesta hållits i Europa, där även många av de deltagande länderna kommer ifrån.

I turneringen spelar de 16 deltagarna till en början gruppspel där alla möter varandra en gång. När dessa matcher är avklarade går de två bästa lagen ur grupp A och B direkt till kvartsfinal, samtidigt som de två övriga lagen i grupp A och B tillsammans med de två bästa lagen ur grupp C och D får göra upp i en play-off om de fyra sista kvartsfinalplatserna. Efter det följer ett klassiskt slutspel med semifinaler samt final och bronsmatch.

Sverige i dam VM
Under de mästerskap som hittills har spelat är det Sverige som har dominerat guld-ligan. Sedan 2007 är man regerande världsmästare och har totalt tagit hem 8 guld, 1 silver och 2 brons, vilket innebär att man tagit medalj i samtliga upplagor av turneringen. Likaså har svenska spelare vid flera tillfällen blivit utvalda till turneringens mest värdefulla spelare.