Inför världsmästerskapet i innebandy kommer ett kval att hållas där de 16 deltagande länderna ska plockas ut. Totalt är det en stor mängd nationer från hela världen som gör upp om dessa platser.

Kvalet till damernas VM i Singapore 2023

I slutet av januari inleddes kvalificeringen till damernas VM med matcher för de europeiska nationerna. Lagen hade här delats in i fyra grupper om fem lag, där alla mötte varandra under en intensiv spelvecka. De tre främsta lagen från varje grupp belönades slutligen med varsin VM-plats.

Såhär såg grupperna ut i Europas VM-kval:

De lag med en stjärna (*) bredvid sig kvalificerade sig för mästerskapet.

Grupp 1: Sverige*, Lettland*, Tyskland*, Nederländerna och Storbritannien
Grupp 2: Finland*, Norge*, Danmark*, Österrike och Belgien
Grupp 3: Schweiz*, Slovakien*, Estland*, Spanien och Ukraina
Grupp 4: Tjeckien*, Polen*, Italien, Ungern och Frankrike*

Från Asiens kvalturnering som spelades under samma period som den europeiska kunde Australien, Japan och Singapore ta regionens tre platser. Huruvida det blir USA eller Kanada som representerar Nordamerika visar sig inom kort.

Kvalet till herrarnas VM i Schweiz 2022

I februari 2022 börjar resan mot nästa upplaga av världsmästerskapet. Då kommer Europas kvalturneringar spelas i Lettland, Polen och Italien. Datumen som är satta för turneringarna är 2-6 februari och totalt står tio VM-platser på spel.

Såhär såg grupperna ut i Europas VM-kval:

De lag med en stjärna (*) bredvid sig kvalificerade sig för mästerskapet.

Grupp A: Finland*, Estland*, Nederländerna och Storbritannien
Grupp B: Danmark*, Lettland*, Island och Ukraina
Grupp C: Sverige*, Ryssland, Ungern och Frankrike
Grupp D: Norge*, Polen*, Belgien och Liechtenstein
Grupp E: Tjeckien*, Spanien, Slovenien och Italien
Grupp F: Tyskland*, Slovakien*, Österrike och Elfenbenskusten

Nordamerikas kvalificering gick av stapeln 25-27 februari 2022 och inkluderade Kanada* och USA som gjorde upp om en VM-plats.

Asien och Oceanien tog fram sina lag i det gemensamma kvalet som avgjordes 22-29 mars 2022. Här gjorde Australien*, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Nya Zeeland, Filippinerna*, Singapore* och Thailand* upp om fyra VM-platser.

Kvalet till damernas VM i Uppsala 2021

Kvalificeringen till damernas världsmästerskap var placerat att hållas i början av 2021, där lagen skulle kvala enligt ett liknande upplägg som herrarna.

På grund av pandemin valde man dock att ställa in dessa matcher och istället låta de 15 högst rankade lagen delta i mästerskapet tillsammans med värdnationen Sverige.

Kvalet till herrarnas VM i Helsingfors 2020

Kvalificeringen till VM i Helsingfors 2020 (som avgjordes 2021 på grund av pandemin) innehöll 35 lag. Tre lag var redan direktkvalificerade till mästerskapet: Finland i form av värdnation, samt USA och Kanada som får använda världsmästerskapet som ett internt kval till en kommande Nordamerikansk turnering.

Det europeiska kvalet innehöll 24 lag. Här deltog även Elfenbenskusten, som i och med det blev det första afrikanska landet någonsin att tävla i en officiell landslagstävling i innebandy. I det asiatiska gruppspelet tävlade även Australien och Nya Zeeland från Oceanien.

Grupperna i VM-kvalet såg ut som följer:

De lag med en stjärna (*) bredvid sig kvalificerade sig för mästerskapet.

Grupp A: Sverige *, Polen *, Slovenien och Ukraina
Grupp B: Danmark *, Estland, Storbritannien och Island
Grupp C: Schweiz *, Ryssland, Belgien och Elfenbenskusten
Grupp D: Norge *, Slovakien *, Ungern och Italien
Grupp E: Tjeckien *, Spanien, Nederländerna och Liechtenstein
Grupp F: Tyskland *, Lettland *, Österrike och Frankrike
Grupp G: Australien *, Japan *, Sydkorea och Filippinerna
Grupp H: Thailand *, Singapore *, Malaysia och Nya Zeeland

Grupp G- och H spelades inte med hänvisning till Coronaviruset. Istället kvalificerades de fyra bäst rankade lagen direkt till VM.

VM-kvalets början

2010 var första året som kvalet till VM ägde rum. Föregående år hade man kunnat gå upp i eller åka ur A-VM. Från 2010 har dock VM-kvalet varit ett stående inslag i innebandysammanhang både på dam- och herrsidan. I de första mästerskapen var de åtta bästa länderna direktkvalificerade och de resterande åtta fick gå igenom kvalspel.

Idag kvalar alla länder till världsmästerskapet vilket har breddat innebandyns verksamhet över hela världen. Enbart värdnationen är direktkvalificerad.

Största segrar

Sveriges största seger någonsin i ett VM-kval kom när Sveriges damer vann mot Frankrike med hela 61-0 i januari 2019. Hela truppen fick göra poäng i matchen och Sara Steen och Sofia Joelsson gjorde 10 mål vardera. Storsegern blev den största segern någonsin i landslagssammanhang alla kategorier och Sveriges damer upplaga 2019 har därmed ett världsrekord hålla hårt i.

Den största segern på herrsidan skedde när Sverige vann även där mot Frankrike med 43-1 i början av 2020. Den står sig som den största segern någonsin i landslagssammanhang på herrsidan.