Förra gången som herrarnas världsmästerskap i innebandy spelades så skedde detta i Lettland den 3-11 december 2016. I de två arenorna Arena Riga och Olympic Sports Center i huvudstaden Riga spelades mästerskapet som var det elfte i ordningen. Här deltog 16 landslag ifrån alla världens hörn som innan hade kämpat om att få en plats här via de anordnade kvalen.

Som i så många andra mästerskap delades de deltagande länderna in i grupper om fyra, där fördelningen såg ut som följer. Lagen är angivna i den ordning som de placerade sig efter spel i gruppen, där alla mötte varandra en gång.
Grupp A: Finland, Schweiz, Estland och Tyskland
Grupp B: Sverige, Tjeckien, Norge och Lettland
Grupp C: Danmark, Slovakien, Polen och Australien
Grupp D: USA, Kanada, Thailand och Singapore

De fyra lag som placerade sig högst upp i grupperna A och B gick härefter till kvartsfinal, samtidigt som de övriga lagen ifrån dessa grupper fick spela playoff om de sista platserna i kvarten mot de fyra bästa lagen i grupp C och D. Efter kvartsfinalerna var det Sverige, Schweiz, Finland och Tjeckien som lyckades kvalificera sig till vidare i turneringen.

I semifinalen besegrade Sverige Schweiz med hela 7-2, samtidigt som Finland vann över Tjeckien med 4-3. Precis som vid damernas turnering året innan blev det en finalkamp mellan grannländerna, där Finland slutligen tog hem matchen som gick till straffar. Schweiz tog i sin tur hem bronset.