För evenemang för fler än 100 personer så kommer vaccinationsbevis att behövas från och med den 1 december. Det innebär att innebandy-VM i Uppsala kommer att påverkas inför avslutningen av turneringen.

Under onsdagen så gick den svenska regeringen ut och meddelade att man planerar på att gå vidare med förslaget att införa krav på vaccinationsbevis till offentliga tillställningar inomhus med över 100 personer. Detta gäller från och med den 1 december, alltså om drygt två veckor.

Om lite mer än en vecka så startar damernas innebandy-VM i Uppsala. Från och med den 27 november till och med den 5 december så ska Sverige tillsammans med 15 andra nationer kämpa om de tre medaljerna som ska delas ut. När regeringens förslag, på inrådan från Folkhälsomyndigheten, går igenom så kommer det alltså att krävas att man visar upp ett vaccinationsbevis för att komma in på VM i Uppsala. Till SVT Sport förklarar Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup sin ställning till det hela.

– Vi välkomnar detta. Vi har anat det skulle komma någonting, och att steget nu är vaccinationsbevis och inte restriktioner välkomnar vi ju, säger han.

Ahlerup har en förhoppning om att de flesta som köpt biljett till VM-matcherna efter den första december är vaccinerade. Och Svensk Innebandy kommer att fortsätta jobba med frågan in tills det aktuella datumet.

– Det pågår möten om de konkreta detaljerna. Men övergripande kommer vi behöva hantera biljettköparna efter första december. Men om nu drygt 80 procent har tagit vaccin (6,9 miljoner invånare av svenska befolkningen, 81,7 procent är färdigvaccinerade) hoppas vi att den siffran stämmer överens med våra biljettköpare. Organisatoriskt och logistiskt kan jag inte svara på än, säger Mikael Ahlerup till SVT.