Foto: Bildbyrån

Sverige är världsmästare i innebandy 2021. Detta efter att Emelie Wibron blev stor matchhjälte i VM-finalen, där avgörandet kom i sudden death efter en riktig finalrysare mot Finland.

Under söndagseftermiddagen så spelades VM-finalen för damlandslag i IFU Arena i Uppsala. De stora rivalerna Sverige och Finland ställdes mot varandra i en riktig rysarfinal.

Sverige skulle få en drömstart i finalen när Ellen Bäckstedt gjorde 1-0 till hemmanationen redan efter en och en halv minut. Men bara minuten senare så kvitterade Finlands stora stjärna Veera Kauppi till 1-1.

Det svenska laget skulle sedan återta ledningen och även utöka den. Wilma Johansson gjorde 2-1 och Ellen Rasmussen 3-1 innan den första periodens slut och Sverige såg ut att kontrollera händelserna.

I den andra perioden så blev det desto tajtare målmässigt. Endast ett mål kom i period två och det var ännu en gång Veera Kauppi som gjorde det. Den finska lagkaptenen stod för en fin soloaktion och satte dit reduceringen till 3-2.

Till den tredje perioden hade Finland endast ett mål upp alltså, och man var också det bättre laget. Kvitteringen skulle också komma, välförtjänt för Finland. I powerplay så vispade Sara Piispa in 3-3 till Finland, som var ikapp. De sista tio minuterna i matchen blev en riktig rysare för publiken. Nerverna var påtagliga hos båda lagen.

Med en och en halv minut av matchen så drog Finland på sig en utvisning i offensiv zon efter obstruktion, ett ifrågasatt domslut från det finska laget. Utvisningen innebar att Sverige skulle få spela i numerärt överläge i matchens slutminuter. Men istället drog Wilma Johansson på sig en svensk utvisning efter 45 sekunder, även det ett märkligt beslut från domarna. Det blev alltså spel i fyra mot fyra i matchens sista minut under ordinarie speltid. Men något avgörande kom inte från något håll, 3-3 efter 60 spelade minuter och matchen gick till sudden death, där första målet vinner alltså.

Och trots en sämre insats från Sveriges sida i den avslutande perioden så var det just Sverige som skulle ta hem VM-guldet. Maja Viström hittade veteranen Emelie Wibron med en fin pass, som från dålig vinkel sköt in 4-3 till Sverige inför ett kokande IFU Arena. Sverige är världsmästare och vinner sitt åttonde (!) raka VM-guld på damsidan.

Innan dagens final så knep Schweiz bronset efter att man besegrade Tjeckien i bronsmatchen med 5-2.

Sverige – Finland 4-3 e.förl (3-1, 0-1, 0-1, 1-0)

1-0 Ellen Bäckstedt (Klara Loneberg)
1-1 Veera Kauppi (Daniela Westerlund)
2-1 Wilma Johansson (Moa Gustafsson)
3-1 Ellen Rasmussen (Moa Andersson
3-2 Veera Kauppi
3-3 Sara Piispa (Jenna Saario)
4-3 Emelie Wibron (Maja Viström)

Slutställningen i VM 2021, damer

 1. Sverige
 2. Finland
 3. Schweiz
 4. Tjeckien
 5. Polen
 6. Slovakien
 7. Norge
 8. Danmark
 9. Lettland
 10. Tyskland
 11. Ryssland
 12. USA
 13. Estland
 14. Singapore
 15. Thailand
 16. Italien