Det svenska U19-landslaget vann inte guld i år heller. Efter semifinalförlust mot Tjeckien så kunde till slut Sverige åtminstone knipa åt sig bronset.

Sverige är tillsammans med Finland alltid stora favoriter till att vinna mästerskap i innebandy. U19-VM i Tjeckien var inget undantag för svensk del.

Världsmästerskapet spelades mellan 25 augusti och den 29 augusti där två grupper tävlade om semifinaler, medan två grupper endast spelade om placering i VM. Sverige vann sin grupp, Grupp B. Detta efter att man besegrat Tyskland med 13-2, Danmark med 11-0 och sedermera Schweiz med 7-1. Ett imponerande gruppspel från Sveriges sida.

I semifinalen ställdes man sedermera mot värdnationen Tjeckien medan Finland och Schweiz spelade om den andra finalplatsen. Trots favoritskapet för Sverige, mot ett Tjeckien som kom tvåa i sin grupp, så förlorade U19-herrarna. Sverige låg under med 4-1 efter första perioden och fick jaga hela matchen. Efter tre mål i den andra och tredje perioden så tog sig Sverige ifatt Tjeckien och det stod 4-4 efter 60 spelade minuter. Matchen gick till straffar där Tjeckien drog det längsta strået och avancerade till VM-final. Finland besegrade Schweiz i sin semifinal och säkrade även de en medalj i U19-VM 2022.

För Sveriges del väntade Schweiz i bronsmatch, en match som svängde en del. Efter 17 sekunder i den andra perioden så ledde Schweiz med 5-2 och höll på att skrälla. Men efter en rejäl vändning från svensk del så kunde Melker Hemmingberg sätta 7-6 till Sverige med endast 50 sekunder kvar att spela av matchen. Målet blev avgörande och gav VM-bronset till Sverige.

Guldet då? Det gick till värdnationen Tjeckien. Hemmalaget vann med 4-3 i finalen mot Finland och tog sin andra titel någonsin i U19-sammanhang på herrsidan, då man vann 2019. Man gick in i turneringen som regerande mästare och kunde därmed säkra sin andra raka titel.