Världens bästa herrspelare 2021 heter Tobias Gustafsson. Landslagskaptenen har för första gången fått priset, efter att han avgjorde VM-finalen i december bland annat.

Priset som världens bästa spelare ges ut av Innebandymagazinet. Detta är i samråd med förbundskaptener och representanter från innebandyvärlden. I år går priset till Tobias Gustafsson. Backen tillhör Storvreta IBK till vardags och är en nyckelspelare i det svenska landslaget.

Gustafsson har Hölö-Mörkö IF som moderklubb, i området runt Södertälje. Han tillhörde en imponerande 92-kull där, innan han lämnade för Södertälje IBK. Vägen gick via SIBK och Telge innan han slog igenom i Onyx IBK. Efter en säsong i Nyköping och sedermera en säsong i Balrog så gick Tobias Gustafsson till Linköping 2014. Där blev han tidigt en nyckelspelare och stannade i fyra säsonger innan flytten gick till Uppsala och Storvreta 2017.

Idag är Tobias Gustafsson en av två landslagskaptener och en bärande spelare i landslaget. Efter ett väldigt bra VM i Helsingfors så är nu backen utsedd till världens bästa innebandyspelare på herrsidan. Detta är Innebandymagazinets motivering:

”Tobias Gustafsson är en komplett innebandyspelare med en unik kombination av fysisk styrka, speluppfattning och teknik, en stjärna såväl defensivt som offensivt. År 2021 var han kapten i det svenska landslag som vann VM-guld i Helsingfors, där Gustafsson på ett spektakulärt sätt gjorde det avgörande målet i finalen men också var en ledande spelare genom hela turneringen. I klubblaget Storvreta är Gustafsson en av de stora nyckelspelarna och spelar med en väldigt hög lägstanivå.”

Tobias Gustafsson gjorde det avgörande målet i VM-finalen mot Finland i december och blir nu den tredje svensken i rad att vinna priset som världens bästa innebandyspelare. Målvakten Jonathan Edling är världens tredje bästa spelare. Emil Johansson på sjätteplats och sedan Nykvarns supertalang Hampus Ahrén på en niondeplats.

Den finska stjärnan Veera Kauppi vann pris som världens bästa spelare på damsidan.

Världens bästa spelare 2021, Topp 10 

1. Tobias Gustafsson, Sverige
2. Sami Johansson, Finland
3. Jonathan Edling, Sverige
4. Marek Beneš, Tjeckien
5. Ville Lastikka, Finland
6. Emil Johansson, Sverige
7. Lukáš Bauer, Tjeckien
8. Justus Kainulainen, Finland
9. Hampus Ahrén, Sverige
10. Jan Zaugg, Schweiz

Bästa herrspelare genom tiderna

2021: Tobias Gustafsson, Sverige
2020: Kim Nilsson, Sverige
2019: Emil Johansson, Sverige
2018: Eero Kosonen, Finland
2017: Alexander Galante Carlström, Sverige
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2013: Rasmus Enström, Sverige
2012: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2009: Mika Kohonen, Finland
2008: Magnus Svensson, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2006: Anders Hellgård, Sverige
2005: Mika Kohonen, Finland

Källa: Innebandy.se