Sveriges herrlandslag i innebandy är världsmästare för andra gången i rad. Detta efter seger mot Tjeckien med hela 9-3 i VM-finalen.

Under söndagen spelades finalen i herrarnas innebandy-VM i Schweiz 2022. Sverige, som besegrade Finland på straffar under lördagen, ställdes mot Tjeckien. Tjeckerna hade i sin tur besegrat värdnationen Schweiz i deras semifinal.

Sverige stod såklart som stora favoriter i finalen men efter 3-3 i gruppspelet mot Tjeckien fanns det en oro för finalen. Men den oron skulle det erfarna svenska landslaget borsta bort ganska snabbt. Malte Lundmark gav Sverige ledningen efter sju minuter, Emil Johansson utökade ett par minuter senare. Jesper Sankell gav Sverige 3-0 i första perioden innan lagkapten Emil Johansson satte dit fyran. Tjeckien reducerade innan periodpaus men Sverige hade ett hårt tag om VM-finalen.

I den andra perioden kom Sverige ut starkt ännu en gång. Malte Lundmark satte dit sitt andra mål för dagen till 5-1 innan Alexander Galante Carlström gjorde 6-1. Känslan var att VM-guldet var i hamn redan i andra perioden. Sverige trummade på med nya mål i tredje perioden innan Tjeckien hann med två reduceringar. VM-finalen 2022 slutade till sist 9-3 till svensk favör och Sverige tog därmed sitt tionde VM-guld i historien på herrsidan. Tjeckiens VM-silver är det andra i nationens historia.

Sverige – Tjeckien, 9-3 (4-1, 2-0, 3-2)

1-0 Malte Lundmark (Hampus Ahrén)
2-0 Emil Johansson (Johan Samuelsson)
3-0 Jesper Sankell (Linus Nordgren)
4-0 Emil Johansson (Hampus Ahrén)
4-1 Matyas Sindler (Matej Havlas)
5-1 Malte Lundmark (Johan Samuelsson)
6-1 Alexander Galante Carlström (Malte Lundmark)