Derbydags i finalen mot regerande mästarna Finland! Det blev en jämn och tuff match som vi hade hoppats på. Det var helt rätt tillfälle att göra sina bästa match när VM-guldet säkras efter 6-4 vinst.

Sverige kommer in i matchen på ett bra sätt. Högt tempo, stör Finland och håller bollen bra. Men det är ändå Finlands första skott mot mål som ger dem ledningen. Kainulainen får stå utan bevakning och har tid att sätta ett bra skott.

Det blir heta känslor när Sankell fäller sin motståndare. Stenfors och Haglund ”gruffar” så pass att det blir en dubbelutvisning.

Salin får stå ganska ostört framför mål när han fångar upp en retur och sätta 2-0 för Finland. Sverige spelar bra i 1:a perioden, men det är Finland som tar tillvara på tillfällen och gör målen.

Sverige får utdelning för sitt slit

Fortsatt bra spel från svenskarna och efter 04.59 i 2:a perioden kommer reduceringen. Fint skott från Enström och ställningen är nu 2-1. Sverige bryter en passning, djupledskontring av Kim Nilsson som kommer fri och det är kvitterat. Misslyckats skott av Haglund blir till en passning till Nordgren som får öppet mål och nu leder Sverige med 3-2.

Efter detta blir det ännu mer fart i matchen och chanserna avlöser varandra, men det är ganska rättvist ledning för Sverige vid periodpausen.

Så säkras VM-guldet

Det är en hård kamp, en mycket sevärd VM-final. Finland har spelat upp sig i det offensiva spelet och är nära en kvittering med ett stolpskott.

Sjögren får en passning långt ute på högra hörnet och kliver sedan in steg för steg, avlossar skott och ställningen är nu 4-2 till Sverige. Men Finland har på inget sätt gett upp, reduceringen kommer knapp en minut efter det svenska målet. Finska suveränen Kainulainen sätter sitt 3:e mål när han ordnar kvittering, nu är det verkligen spännande.

Gustafsson sätter 5-4 till Sverige med ca 2,5 min kvar av matchen. Finland vinner tekningen och målvakten går ut direkt så att det blir spel 6 mot 5. I öppet mål säkras seger i en match som slutar 6-4.

Det var helt rätt tillfälle att spela mästerskapets bästa match. Stort grattis Sverige till guldet!