Såväl det Europeiska som det Nordamerikanska VM-kvalet fick tidigare i år ställas in med kort varsel. Nu har Internationella Innebandyförbundet hittat nya datum för kvalificeringarna till VM i november.

Ursprungligen skulle de svenska herrarna ha rest till Polen för att kvala mot Ryssland*, Ungern och Frankrike i början av februari. Nu avgår istället resan till lettiska staden Koceni där matcherna spelas mellan 25-28 maj.

Det är samma motståndare som väntar, där man efter tre matcher får spela en avslutande placeringsmatch mot antingen Norge, Polen, Belgien eller Liechtenstein som även de kvalar i staden. Av dessa åtta lag är det tre som kommer att ta en VM-plats, vilket avgörs av såväl resultaten i gruppspelet som slutspelet. De två lag som vinner sina grupper är garanterade varsin VM-plats samtidigt som grupptvåorna gör upp om ett avancemang i sin placeringsmatch. Det krävs därmed att Sverige till att börja med blir ett av de två främsta lagen i gruppen för att ha en chans att nå mästerskapet.

Såhär ser spelschemat ut för Sverige under VM-kvalet:
25 maj kl. 11:00 Frankrike-Sverige
26 maj kl. 16:00 Ryssland-Sverige
27 maj kl. 16:00 Sverige-Ungern

Samtidigt som det spelas matcher i Koceni kommer åtta andra landslag hålla till i Valmiera, Lettland för en liknande turnering. Här medverkar bland annat Finland och Danmark. I Italien kommer ytterligare en del av det europeiska laget äga rum. Datumen för dessa matcher är ännu inte bekräftade, men de kommer med stor sannolikhet spelas under samma period som de andra.

Redan i slutet av april äger Nordamerikas kval rum, där USA och Kanada gör upp om regionens enda VM-plats. I månadsskiftet maj-juni ska Asien ta ut sina lag till turneringen. Herrarnas innebandy VM 2022 spelas i Schweiz mellan 5-13 november.

* Det internationella Innebandyförbundet har ännu inte gått ut med någon avstängning för Rysslands landslag såsom många andra idrottsförbund har gjort.