Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Svenska herrarnas jakt på VM-guldet är nu igång och det blev en seger i matchen mot Lettland. En på förhand enkel sådan, men Lettland gav ändå laget ett kännbart motstånd under VM-premiären. 

Lettland startade matchen hårt och började omedelbart utmana det svenska laget. Fyra minuter in i mötet kunde Morics Krumins inleda målskyttet efter att på egen han spelat fram bollen mot mål. Sverige lyckades få till ett par lägen, men hade ändå svårt att komma hela vägen fram. Men halvvägs in i den första perioden kunde man få utdelning när Linus Nordgren kvitterade på en passning från Jesper Sankell precis framför målet. Sverige kunde sedan ta ledningen mot slutet av perioden genom Alexander Galante Carlström. Båda lagens målvakter gjorde många fina räddningar under perioden och vore det inte för detta hade siffrorna varit högre.

Sverige började under den andra perioden bli varma i kläderna och visade tydligt att man lämnat premiärnerverna i omklädningsrummet under paus. Laget fick möjligheten att spela i numerärt överläge och det tog då bara ett par sekunder innan man utökade sin ledning genom Emil Johansson. Kort därefter fick motståndarna spela med en man mer på planen, men Sverige försvarade då sin målbur på bästa sätt. Två snabba mål från Sverige följde sedan och man lyckades då äntligen få till det efterlängtade försprånget. Laget visade också upp ett mer fysiskt spel, där man vann många av närkamperna. Med 13 sekunder kvar tilldelades Sverige en straff som förvaltades på helt rätt sätt av Rasmus Enström som därmed satte 6-1.

– Det är lite väl mycket slarv och bollen studsar och far men någonstans överlag så tycker jag det är en bättre period än den första, men vi har några nivåer till. Vi måste upp med kvaliteten helt enkelt, sa Emil Johansson till SVT efter den andra perioden.

Sverige fick förmånen att på nytt spela i powerplay i den sista periodens inledning, men det var det lettiska laget som här hade de farligaste lägena med fyra spelare på plan. Drygt fem minuter in fick Robin Nilsberth en smäll på smalbenet. Även Carl Kostov-Bredberg skadade sig strax därpå och båda befann sig på bänken med lindade ben under resten av mötet. Sverige fick ännu en gång chansen till spel fem-mot fyra och då kunde Tobias Gustafsson skriva in sig i målprotokollet. Detta var starten på Sveriges stora målskörd i matchen, där slutresultatet skrevs till 11-1.

Redan imorgon lördag ställer sig det svenska laget på planen igen. Då blir det stormöte mot Finland med nedsläpp klockan 17:30. Mötet följer du i SVT2.